Meestal komen van die typische ‘Aha’ momenten onverwacht.

Begin mei 2017 werd ik uitgenodigd door Doretti de Goede (bedankt dat je aan mij dacht) om het evenement Speakers Night te bezoeken bij de Nieuwe Bibliotheek in Almere. Het thema van de avond was: Ondernemende vrouwen. En natuurlijk kwam het thema financiën en geld aan bod, aanwezig als een rode draad tijdens de pitches en lezingen.

Ik zou aanvankelijk niet gaan, omdat ik al een afspraak had staan. Maar uiteindelijk ging dat niet door en heb ik besloten om het evenement toch bij te wonen. Gelukkig maar, want ik kan alleen maar zeggen: het was een van mijn beste beslissingen ooit!

Wat een inspirerende sprekers en bezoekers waren aanwezig.

Van Janneke van Heugten van het mediaplatform VIDM tot Satcha Maduro-Valies van Somega, ze waren stuk per stuk inspirerend. Maar Minchenu Maduro, de laatste spreker van de avond, wist iets extra’s in mij los te maken, en daar ben ik haar dankbaar voor. Minchenu vertelde over haar wil om spreker te worden en over een aantal tegenslagen die ze tegenkwam tijdens haar loopbaan in het ondernemerschap. Veel mensen zouden zich door deze tegenslagen uit het veld laten slaan, maar anderen zien geen andere weg dan die met de naam “doorzettingsvermogen”.

Een uitspraak vond ik heel bijzonder: dat diamanten zich alleen laten slijpen door andere diamanten. En al is het een feit dat we eigenlijk allemaal al lang kennen, in deze periode van mijn leven klonk het voor mij als een nieuwe zin met een nieuwe betekenis. Namelijk: ruwe stenen kunnen prachtige sieraden worden als ze maar behandeld worden met de juiste slijpstenen. Wie de verkeerde steen gebruikt, zal nooit een mooi sieraad krijgen, hooguit steenpoeder van de andere steen. We zijn allemaal diamanten, we hebben allemaal mooie facetten en we kunnen allemaal mooi worden, op onze manier.

Vorig jaar, na een aantal tegenslagen ben ik in mezelf teruggekeerd, op zoek gegaan naar wat er echt toe doet voor mij en wat mij intrinsiek gelukkig maakt… en niet een ander. Ik heb toen mijn studie als NLP therapeut succesvol afgerond en ben begonnen een boek te schrijven over onafhankelijkheid, emotioneel en financieel. Toen ik begon met schrijven, wilde ik vooral bepaalde informatie en kennis van mij afschrijven. Ik had dingen om te vertellen, advies om te geven, mensen om te helpen maar ik wist niet goed hoe. Mijn pen werd mijn stem. Wekenlang heb ik dagelijks mijn laptop gepakt en ben ik gaan schrijven, gedreven door mijn theorie en persoonlijke ervaringen. En toen was mijn boek klaar! En toen kwam ik mensen tegen die net als ik diamanten waren en die mij lieten beseffen dat het boek schrijven slechts het begin vormde van mijn reis. Als ik echt mensen wilde helpen, moest ik op het podium staan, de microfoon pakken en mensen inspireren. En daar kwam mijn volgende struikelblok. Ik wilde niet in de schijnwerpers staan. Ik had mijn boek geschreven om mensen te helpen, niet om mezelf in de spotlights te zetten. Ik heb al jaren op podia gestaan als professionele danseres, wat voor mij al een overwinning was. Ik achtte de kans klein dat ik mijn schroom weer zou moeten overwinnen…. tot aan mijn ontmoeting met Minchenu.

En met Estelle Levinson, die video-opnames maakte tijdens de avond en mij geïnterviewd heeft over mijn ervaringen tijdens de avond en wat ik vond van Minchenu, die mijn wil alleen maar versterkt heeft.

En nu weet ik het, ik wil heel graag de microfoon pakken, lezingen geven over mijn boek en emotionele onafhankelijkheid, niet om in de schijnwerpers te staan maar: als ik zelfs maar 1 persoon kan inspireren in het publiek, zoals die sprekers mij geïnspireerd hebben, is mijn doel al bereikt.

Mijn boek komt 8 september 2017 uit en kan al gereserveerd worden op www.onafhankelijkerworden.nl. Er zijn al 2 data gepland (de enige die ik toen nog aandurfde) waar ik er een lezing over zal geven en exemplaren van het boek zal signeren. Er komen nu zeker nog meer data :-).

Minchenu, Satcha, Janneke, Doretti, Cynthia, Myriam, bedankt voor de inspiratie. Estelle, bedankt voor het ontspannen interview.

“Laat je niet door tegenslagen uit het veld slaan maar gebruik ze als springplank naar succes.”